TrAgLor - Turkish Agricultural Learning Objects Repository

Object Details

Prevention of Diseases and Aflatoxin Contamination with Appropriate Cultural Techniques and Disease Management Practices in Peanut Farming -1

Identifier : Catalog : URI
Entry : http://traglor.cu.edu.tr/objects/objectFile/dkPozhd9-6122014-45.pdf


Title : Turkish Yerfıstığı Tarımında Uygun Kültürel İşlemler ve Hastalık Yönetim Pratikleri ile Hastalık ve Aflatoksin Oluşumunun Önlenmesi -1
English Prevention of Diseases and Aflatoxin Contamination with Appropriate Cultural Techniques and Disease Management Practices in Peanut Farming -1


Language : Turkish Turkish



Descriptions : Turkish Aflatoksin bulaşıklıkları yerfıstığı ve ürünlerinde rastlanan önemli sorunlardan biridir. Bu çalışmada Osmaniye ilinde 28 farklı yerfıstığı deposundan alınan yerfıstığı tanelerinin nem ve aflatoksin içerikleri belirlenmiştir. Örneklerdeki fungal floranın tanımlanması klasik tür teşhis anahtarı kullanılarak yapılmıştır. Toplam aflatoksin oluşumları CD-ELISA yöntemi ile belirlenmiştir. Depolardan alınan 28 örnekte 0.80–19.9 ppb seviyelerinde aftoksin bulaşıklığı ve %8.3–14.8 arasında nem içerikleri tespit edilmiştir. Osmaniye ilinde çeşitli yerfıstığı depolarından alınan yerfıstığı örneklerinin nem içerikleri %8’den daha yüksek, 5 örnekte 10 ppb’nin üzerinde aflatoksin olduğu belirlenmiştir. Aflatoksin ve nem düzeylerinin depo döneminde yüksek olduğu saptanmıştır.
English Aflatoxin contimination is one of the important problems on peanuts and its products. In this study, 28 different peanut storage stores in Osmaniye grains of moisture and aflatoxin content of groundnuts were taken. Mycroflora is determined by using classical identification key of species on samples. Total aflatoxin formation on peanuts were analysed by CD-ELISA. 28 samples from the storage stores 0.80-19.9 ppb and %8.3-14.8 of aflatoxin contimination and moisture contents were determined. Moisture content of peanut samples were higher than %8, 5 samples were over the 10 ppb of aflatoxin taken from several peanut stores in Osmaniye.


Keywords : English Aspergillus
Turkish CD-ELISA
English CD-ELISA
Turkish toplam aflatoksin
English total aflatoxin
Turkish nem
English humidity
Turkish yerfıstığı
English peanut
Turkish Aspergillus


Coverage : World


Structure : Atomic


Aggregation Level : Level 1


Version : Turkish Ç.Ü Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi Yıl:2013 Cilt:29-3


Status : Final


Contribute : Role : Author
Date : 2013-12-06
name : Işılay Lavkor
e-mail :
organization : Çukurova University
name : Mehmet Biçici
e-mail :
organization : Çukurova University
name : Zülküf Kaya
e-mail :
organization : Çukurova University




Identifier : Catalog : URI
Entry : http://traglor.cu.edu.tr/common/object_xml.aspx?id=1939


Contribute : Role : Undefined
Date : 2014-12-06
name : Zeynel Cebeci
e-mail : cebeciz@gmail.com
organization : Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyometri ve Genetik Anabilim Dalı


Metadata Schema : TrAgLor LOM AP


Language :
Format : Text


Requirements : Operating System: Multios
Min ver :
Max ver :
Browser: Any
Min ver :
Max ver :


Installation Remarks :


Other Platform Requirements :


Duration : Year : 0 Month : 0 Day : 0 Hour : 0 Minutes : 0


Size : 334668 bytes


Location : http://traglor.cu.edu.tr/objects/objectFile/dkPozhd9-6122014-45.pdf


Interactivity Type : Expositive


Learning Resource Type : Research


Interactivity Level : Low


Semantic Density : High


Intended End User Role : Learner


Context : University Second Cycle


Typical Age Range : Turkish 18Ü


Difficulty Level : Difficult


Duration : Year : 0 Month : 0 Day : 0 Hour : 0 Minutes : 0


Description :


Cost : No


Copyright and Other Restrictions : Yes


Description : This resource is licensed under the license(CC-BY-NC-ND) Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported


Kind : IsVersionOf


Resource : Catalog : URI
Entry : http://fbe.cu.edu.tr/tr/makaleler/cilt29sayi3-34-44.pdf


Description : Turkish Ç.Ü Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi Yıl:2013 Cilt:29-3


Entity : name :
e-mail :
organization :


Date :


Description :


Purpose : Discipline


Source : Turkish AGRICOLA


Entry : Food Composition and Quality


Description :


Keywords : Turkish aflatoksin
English aflatoxin
Turkish yerfıstığı
English peanut