TrAgLor - Turkish Agricultural Learning Objects Repository

Object Details

Fish Oil Partial Replacement by Vegetable Oils in Diets for European Seabass (Dicentrarchus labrax); Effects on Growth Performance and Fatty Acids Profile

Identifier : Catalog : URI
Entry : http://traglor.cu.edu.tr/objects/objectFile/Ao8bAz2Q-692013-41.pdf


Title : Turkish Balık Yağı Yerine Kısmi Olarak Kullanılan Bitkisel Yağ Kaynaklarının Deniz Levreği (Dicentrarchus labrax) ‘nin Büyümesine ve Yağ Asit Profili Üzerine Etkileri
English Fish Oil Partial Replacement by Vegetable Oils in Diets for European Seabass (Dicentrarchus labrax); Effects on Growth Performance and Fatty Acids Profile
German Fisch-Öl-Teilersatz von Pflanzenölen Ernährung zur europäischer Wolfsbarsch (Dicentrarchus labrax); Auswirkungen auf Wachstum und Fettsäuren-Profil


Language : Turkish Turkish



Descriptions : Turkish Bu çalışma Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Yumurtalık Deniz Araştırma İstasyonunda yürütülmüştür. Levrek bireylerinde alternatif yağ kaynaklarının büyümeye vücut kompozisyonuna ve yem değerlendirmesine olan etkilerini belirlemek için yapılmıştır. Bu amaçla, 240 bireyden oluşan 3 tekerrürlü gruplar (45±0.05 g) deneme planına gore, sürekli %100 balık yağı ile beslenen kontrol grubu (BY), %50 balık yağı ve % 50 susam yağı ile beslenen grup (BY/SY), %50 balık yağı ve %50 kanola yağı ile beslenen grup (BY/KY), %50 balık yağı ve %50 soya yağı ile beslenen grup (BY/SFY) olarak belirlenmiştir.Deneme 90 gün sürmüştür. Spesifik büyüme oranına, yem ve protein kullanımına diyetin hiçbir etkisi olmadığı belirlenmiştir. Ancak final ağırlıklarına bakıldığında BY ve BY/SY ile beslenen grubun, BY/KY ve BY/SFY grubundan daha yüksek bir ağırlığa ulaştığı bulunmuştur ( p≤0.05). Aynı zamanda tüm vücut besin içeriklerinde yağ, kuru madde, ham kül değerlerinde istatistiki açıdan bir farklılık bulunmamıştır (p>0.05). Buna karşın tüm vücut protein değerlerinde BY grubunda ve BY/SFY grubunda istatistiksel açıdan fark bulunmuştur (p<0.05). Deneme sonunda tüm vücut yağ asit kompozisyonlarına bakıldığında doymuş yağ asitleri ve yüksek doymuş yağ asitleri açısından istatistiki açıdan bir fark bulunmamıştır(p>0,05). Tüm vücut yağ asitlerinden linolenik asiti yüksek oranda depo eden grup BY/SY grubu iken, diğer diyet grupları arasından istatistiksel açıdan bir fark bulunmamıştır. Sonuç olarak levrek balığı yetiştiriciliğinde balık yağına alternatif olarak susam yağı kullanılabilir.
English This study was conducted in Çukurova University, Faculty of Fisheries, Yumurtalık Marine Station. Triplicate groups of 20 European sea bass (45.15±0,15 g) were fed four cold press-pelleted diets in which the added lipid was 100% fish oil (FO), 50% FO+50% sesame (FO/SO), 50% FO+50% canola oil (FO/CO) and %50 FO+50% soybean oil (FO/SBO) for a period of 90 days. There were no effects of diet on specific growth rate, feed conversion and protein utilization. However, the final body weight of fish fed on FO and FO/SO was significantly higher than the fish fed on FO/CO and FO/SBO (p≤0.05). Also, no significant difference was found on lipid, dry matter and ash content of whole fish (p>0.05) whereas highest protein content was in fish fed FO and FO/SBO diets (p<0.05). As expected, whole body fatty acid composition mirrored those of dietary treatments. There were no effects of diet on saturated fatty acids and high unsaturated fatty acids (p>0,05) whilst the mono unsaturated fatty acids (primarily 16:1n-7 and 18:1n-9) content of fish fed FO/SO and FO/CO diets (p<0.05). While linolenic was highly deposited in whole body of fish fed FO/SO there were no significant difference was observed in the other dietary treatments (FO, FO/CO and FO/SBO) concerning this fatty acid. Finally, a blend of SO might be used as a substitute for fish oil in the culture of European sea bass.
German Diese Studie wurde durchgeführt, in Çukurova University, Faculty of Fisheries, Yumurtalık Marine Station. Dreifache Gruppen von 20 europäischen Seebarsch (45.15±0, 15 g) wurden vier kalte Press-pelleted Diäten in denen hinzugefügten Lipid 100 % Fischöl (FO), 50 % FO + 50 % Sesam (FO/SO), war 50 % FO + 50 % Rapsöl (FO/CO) und 50 % FO + 50 % Sojaöl (FO/SBO) für einen Zeitraum von 90 Tagen gefüttert. Es gab keine Auswirkungen der Ernährung auf spezifische Wachstumsrate, feed, Konvertierung und Protein-Auslastung. Jedoch das endgültige Körpergewicht des Fisches auf FO gefüttert und FO/SO war deutlich höher als die Fische gefüttert FO/CO und FO/SBO (P≤0.05). Auch ergab keinen signifikanten Unterschied auf Lipid, Trockenmasse und Aschegehalt ganzen Fischen (p > 0,05) während höchsten Proteingehalt in Fischen gefüttert FO und FO/SBO Ernährung war (p < 0,05). Wie erwartet, ganze körper fettsäurezusammensetzung derjenigen diätetische behandlungen. gespiegelt gab es keine auswirkungen der ernährung auf gesättigte fettsäuren und hoch ungesättigten fettsäuren (p > 0,05) während die mono ungesättigte Fettsäuren (vor allem 16:1n-7 und 18:1n-9) Inhalt der Fisch FO/SO gefüttert und FO/CO-Diäten (p < 0,05). Während Linolensäure hoch deponiert wurde Ganzkörper Fische gefüttert FO/SO gab es keine signifikante Differenz wurde beobachtet, in den anderen diätetischen Behandlungen (FO, FO/CO und FO/SBO) über diese Fettsäure. Schließlich kann eine Mischung aus SO als Ersatz für Fischöl in der Kultur der Europäische Wolfsbarsch verwendet werden.


Keywords : Turkish deniz levreği
English European sea bass
German Europäische Wolfsbarsch
Latin Dicentrarchus labrax
Turkish aternatif bitkisel yağ kaynakları
English alternative oil source
German Alternative Öl-Quelle
Turkish soya yağı
English soybean oil
German Sojaöl
Turkish susam yağı
English sesame oil
German Sesamöl
Turkish kanola yağı
English canola oil
German Canola-Öl


Coverage : World


Structure : Atomic


Aggregation Level : Level 2


Version : Turkish Adana, 2010


Status : Final


Contribute : Role : Author
Date : 2010-08-03
name : Ilgın Özşahinoğlu
e-mail :
organization : Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Su Ürünleri Anabilim Dalı, 01330 Adana, Turkey




Identifier : Catalog : URI
Entry : http://traglor.cu.edu.tr/common/object_xml.aspx?id=1531


Contribute : Role : Undefined
Date : 2013-09-06
name :
e-mail :
organization :


Metadata Schema : TrAgLor LOM AP


Language : Turkish Turkish
Format : Text


Requirements : Operating System: Multios
Min ver :
Max ver :
Browser: Any
Min ver :
Max ver :


Installation Remarks :


Other Platform Requirements :


Duration : Year : 0 Month : 0 Day : 0 Hour : 0 Minutes : 0


Size : 870995 bytes


Location : http://traglor.cu.edu.tr/objects/objectFile/Ao8bAz2Q-692013-41.pdf


Interactivity Type : Expositive


Learning Resource Type : Thesis


Interactivity Level : Low


Semantic Density : High


Intended End User Role : Learner


Context : University Second Cycle


Typical Age Range : English 18U


Difficulty Level : Difficult


Duration : Year : 0 Month : 0 Day : 0 Hour : 0 Minutes : 0


Description :


Cost : No


Copyright and Other Restrictions : Yes


Description : This resource is licensed under the license(CC-BY-NC-ND) Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported


Kind : IsVersionOf


Resource : Catalog : URI
Entry : http://library.cu.edu.tr/tezler/8041.pdf


Description : Turkish Çukurova Üniversitesi Kütüphanesi, Tez Koleksiyonu, 01330 Adana
English Çukurova University Library, Thesis Collection, 01330 Adana, Turkey


Entity : name :
e-mail :
organization :


Date :


Description :


Purpose : Discipline


Source : English AGRICOLA


Entry : Aquaculture (Animals)


Description :


Keywords : Turkish su ürünleri yetiştiriciliği
English aquaculture
Turkish deniz balıkları
English sea fishes