TrAgLor - Turkish Agricultural Learning Objects Repository

Object Details

The Effects Of Girdling And Cluster Thinning Applications On Some Cluster And Berry Characteristics Of Flame Seedless And Alphonse Lavallee Grape Varieties

Identifier : Catalog : URI
Entry : http://traglor.cu.edu.tr/objects/objectFile/dKWjzVSp-2982013-8.pdf


Title : Turkish Flame Seedless ve Alphonse Lavallee Üzüm Çeşitlerinde Bilezik Alma Ve Salkım Seyreltmesi Uygulamalarının Bazı Salkım ve Tane Özellikleri Üzerine Etkileri
English The Effects Of Girdling And Cluster Thinning Applications On Some Cluster And Berry Characteristics Of Flame Seedless And Alphonse Lavallee Grape Varieties
German Die Auswirkungen der Ringelung und Ausdünnung von Cluster-Anwendungen auf einige Cluster und Beere Merkmale der Flamme kernlose und Alphonse Lavallee Grape Sorten


Language : Turkish Turkish



Descriptions : Bu çalışma Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Araştırma ve Uygulama bağında Alphonse Lavallee ve Flame Seedless üzüm çeşitlerinde 2012 yılı Nisan ayından itibaren tane tutumunun üç farklı döneminde bilezik alma ve salkım seyreltme ile kombinasyonlarının salkım ve tane özellikleri üzerine etkilerini araştırmak amacıyla yürütülmüştür. Alphonse Lavallee çeşidinde tane tutum döneminde ve 4 hafta sonrasında tek başına yapılan bilezik alma uygulamaları omca verimi, tane ağırlığı, tane hacmi, tane uzunluğu ve genişliğinde kontrol örneklerine göre artış sağlamıştır. Salkımlarda renk homojenliği açısından uygulamalar arasındaki fark istatistiksel olarak önemli bulunmamıştır. Tane tutumunun üç döneminde yapılan salkım seyreltmesinde SÇKM değerleri kontrole göre % 10’dan daha fazla artış göstermiştir. Tane tutumu sonrasında birlikte yapılan bilezik alma ve salkım seyreltme uygulamalarının tane uzunluğu ve genişliğinde kontrol örneklerine oranla % 10’nun üzerinde artış sağladığı tespit edilmiştir. Flame Seedless çeşidinde ise tane tutumu döneminde tek başına yapılan bilezik alma uygulamaları sonucunda omca verimi, salkım ağırlığı, tane homojenliği, tane ağırlığı, tane hacmi, tane uzunluğu ve tane genişliğinde kontrol örneklerine göre artış sağlandığı belirlenmiştir. SÇKM miktarı bakımından tane tutumundan 4 hafta sonra yapılan salkım seyreltmesinde en yüksek değer görülse de diğer uygulamalarda kontrolden daha düşük değer saptanmıştır. Tane tutum döneminde yapılan bilezik alma ve salkım seyreltmesi uygulamasının pH ve asitlik değeri kontrol örneklerinden düşük bulunurken, diğer uygulamalarda daha yüksek değerler görülmüştür. Salkım ağırlığı ve tane özellikleri bakımından Tane tutumundan 2 ve 4 hafta sonra bilezik alma ile birlikte salkım seyreltme uygulaması yapılan omcalarda Kontrol omcalarına göre artış saptanmıştır.
English In this research, the effects of girdling and cluster thinning applications done in three different periods of berry set of Flame Seedless and Alphonse Lavallee grape varieties in 2012 vegetation period on some cluster and berry characteristics were searched in Research vineyard of Horticulture Department of Çukurova University Agricultural Faculty. For Alphonse Lavallee variety, girdling applied in berry set period and after 4 weeks have increased the vine yield, berry weight, berry volume, berry length and width compared with control vines. In terms of the color uniformity of clusters, among the applications were not found significantly difference. Cluster thinning applications done at three berry set periods were increased the total soluble solids (TSS) values more than 10% compared to control applications. Girdling done together with cluster thinning applications were increased the berry width and length more than 10% compared to the controls. Girdling applied in berry set of Flame Seedless variety has increased the vine yield, cluster weight, berry uniformity, berry weight, berry volume, berry length and width compared with control samples examined. The highest value has obtained from cluster thinning applications done after 4 weeks from berry set for TSS. However, for other applications were found less value than controls. Girdling done together with cluster thinning during the berry set period has showed less values for pH and acidity comparing the control samples, other applications showed higher values than control samples. Girdling and cluster thinning when applied together after berry set 2 and 4 weeks have more increased the cluster weight and berry characteristics than that of the control vines.
German In dieser Forschung legen die Auswirkungen der Ringelung und Cluster Ausdünnung Anwendungen getan in drei verschiedenen Perioden der Beere Flame Seedless und Alphonse Lavallée Trauben, die Sorten in 2012 Vegetationsperiode einige Cluster und Berry Eigenschaften in Forschung Weinberg des Gartenbau-Abteilung der Çukurova landwirtschaftliche Fakultät Universität gesucht wurden. Für Alphonse Lavallee Sorte Ringelung, angewendet in Beere Frist und nach 4 Wochen, die Rebe Ausbeute, Beere Gewicht, Beere Volumen zugenommen haben, Beere, Länge und Breite im Vergleich zum Steuerelement Reben. Im Hinblick auf die Farbgleichheit von Clustern wurden zu den Anwendungen nicht signifikant Unterschied gefunden. Dünner werdendes Clusteranwendungen getan an drei Beere Perioden erhöht wurden die löslichen Trockensubstanzen (TSS) Werte mehr als 10 % im Vergleich zu Steuer-und Regelanwendungen. Ringelung zusammen mit Cluster Ausdünnung Anwendungen gemacht wurden erhöht, die Beere-Breite und Länge mehr als 10 % im Vergleich zu den Kontrollen. Ringelung in Beere Satz Flamme kernlose Sorte angewendet hat die Rebe Ausbeute, Cluster Gewicht, Beere Homogenität, Beere Gewicht, Beere Volumen, Beere Länge und Breite im Vergleich mit Kontrollproben untersucht erhöht. Der höchste Wert erhalten hat, aus Cluster Ausdünnung Anwendungen getan, nach 4 Wochen von Beere für TSS festgelegt. Für andere Anwendungen wurden jedoch weniger Wert als Steuerelemente gefunden. Ringelung getan zusammen mit Cluster Ausdünnung während die Beere Periode festgelegt ergab, dass weniger Werte für pH und Vergleich der Kontrollproben andere Anwendungen zeigten höhere Werte als Kontrollproben Säure. Ringelung und Cluster ausdünnen, wenn zusammen nach Beere angewendet-set 2 und 4 Wochen gestiegen mehr das Cluster-Gewicht und Beere Merkmale als die Steuerelement-Reben.


Keywords : Turkish asma
English grapevine
German Weinstock
Turkish bilezik alma
English girdling
German Ringelung
Turkish salkım seyreltme
English cluster thinning
German Cluster Ausdünnung
Turkish kalite özellikleri
English quality characteristics
German Qualitätsmerkmale


Coverage : World


Structure : Atomic


Aggregation Level : Level 2


Version : Turkish Adana, 2013


Status : Final


Contribute : Role : Author
Date : 2013-01-29
name : Eren Şahan
e-mail :
organization : Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Adana – Turkey




Identifier : Catalog : URI
Entry : http://traglor.cu.edu.tr/common/object_xml.aspx?id=1413


Contribute : Role : Undefined
Date : 2013-08-29
name :
e-mail :
organization :


Metadata Schema : TrAgLor LOM AP


Language : Turkish Turkish
Format : Text


Requirements : Operating System: Multios
Min ver :
Max ver :
Browser: Any
Min ver :
Max ver :


Installation Remarks :


Other Platform Requirements :


Duration : Year : 0 Month : 0 Day : 0 Hour : 0 Minutes : 0


Size : 4356016 bytes


Location : http://traglor.cu.edu.tr/objects/objectFile/dKWjzVSp-2982013-8.pdf


Interactivity Type : Expositive


Learning Resource Type : Thesis


Interactivity Level : Very Low


Semantic Density : High


Intended End User Role : Learner


Context : University Postgraduate


Typical Age Range : English 18U


Difficulty Level : Difficult


Duration : Year : 0 Month : 0 Day : 0 Hour : 0 Minutes : 0


Description :


Cost : No


Copyright and Other Restrictions : Yes


Description : This resource is licensed under the license(CC-BY-NC-ND) Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported


Kind : IsVersionOf


Resource : Catalog : URI
Entry : http://library.cu.edu.tr/tezler/8903.pdf


Description : Turkish Çukurova Üniversitesi Kütüphanesi Tez Koleksiyonu


Entity : name :
e-mail :
organization :


Date :


Description :


Purpose : Discipline


Source : English AGRICOLA


Entry : Horticultural Crops


Description :


Keywords : Turkish bahçe bitkileri
English horticulture
Turkish bağcılık
English viticulture