TrAgLor - Turkish Agricultural Learning Objects Repository

Object Details

The Production of Processed Organic Agricultural Products and Development in its Trade in Turkey

Identifier : Catalog : URI
Entry : http://home.uludag.edu.tr/users/ucmaz/PDF/ziraat/2008-22(2)/M4.pdf


Title : Turkish Türkiye’de İşlenmiş Organik Tarım Ürünleri Üretimi ve Ticaretindeki Gelişmeler
English The Production of Processed Organic Agricultural Products and Development in its Trade in Turkey


Language : Turkish Turkish



Descriptions : Turkish Türkiye’de 1980’li yıllarla beraber Avrupalı firmaların geleneksel ihraç ürünlerini organik olarak talep etmeleri, bu alandaki işlenmiş tarım ürünleri üretimini de hızlandırmıştır. 2006 yılında işlenmiş organik tarımsal ürün üretimi 106.4 bin ton, iç pazar tüketimi 66.3 bin ton ve ihracatı 38.3 bin ton düzeyinde gerçekleşmiştir. Üretimin önemli bir bölümü önceleri yurtdışına ihraç edilirken, günümüzde ürün işleme teknolojisindeki gelişim, artan iç talep ve tüketici duyarlılığı, organik tarımsal üretimde gıda işletmelerini iç piyasaya yönlendirmiştir. Bu süreçte işletmeler özellikle üzüm, incir ve kayısı gibi kurutulmuş ürünlerde; organik elma, armut, nar ve üzüm suyu gibi konsantre ürünlerde; vişne, biber, domates ve kayısı gibi konserve ürünlerde, çilek, vişne, kayısı, biber ve kiraz gibi dondurulmuş ürünlerde piyasa taleplerine yönelik üretimde bulunmuşlardır. 2006 yılında işlenmiş organik tarımsal ürünlerin % 62’si iç piyasada tüketilmiştir.
English The demands of traditional export products from European firms in Turkey in 1980s have quickened the production of processed agricultural products in this area. Processed organic agricultural production was 106.400 tons, consumption in domestic market was 66.300 tons and export was 38.300 tons in 2006. Previously, while the important part of production has been exported, development of consumer’s consciousness and increased domestic demand in product processing technology canalizes to food firms domestic market in organic agricultural production at the present time. At this process, firms especially have produced market oriented dried foods as grape, fig and apricot; concentrated products as organic apple, pear, pomegranate and grape juice; canned products as sour cherry, pepper, tomatoes and apricot; frozen products as strawberry, sour cherry, apricot, pepper and cherry. Processed organic agricultural products of 62 % were consumed in domestic market in 2006.


Keywords : Turkish işlenmiş organik gıda
English processed organic food
Turkish tarımsal ürün
English agricultural products
Turkish tarımsal ticaret
English agricultural trade


Coverage : World


Structure : Atomic


Aggregation Level : Level 1


Version : Turkish U. Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi, 2008, Cilt 22, Sayı 2, 25-33


Status : Final


Contribute : Role : Author
Date : 2008-01-01
name : Yener Ataseven
e-mail : yener.ataseven@agri.ankara.edu.tr
organization : Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü
name : Erdoğan Güneş
e-mail :
organization : Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü


Role : Publisher
Date : 2008-01-01
name : Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Derrgisi
e-mail : yener.ataseven@agri.ankara.edu.tr
organization : Uludağ Üniversitesi




Identifier : Catalog : URI
Entry : http://traglor.cu.edu.tr/common/object_xml.aspx?id=1121


Contribute : Role : Undefined
Date : 2012-10-31
name : Zeynel Cebeci
e-mail : cebeciz@gmail.com
organization : Biyometri ve Genetik Anabilim Dalı


Metadata Schema : TrAgLor LOM AP


Language : Turkish Turkish
Format : Text


Requirements : Operating System: Multios
Min ver :
Max ver :
Browser: Any
Min ver :
Max ver :


Installation Remarks :


Other Platform Requirements :


Duration : Year : 0 Month : 0 Day : 0 Hour : 0 Minutes : 0


Size : bytes


Location : http://home.uludag.edu.tr/users/ucmaz/PDF/ziraat/2008-22(2)/M4.pdf


Interactivity Type : Undefined


Learning Resource Type : Research


Interactivity Level : Very Low


Semantic Density :


Intended End User Role : Learner


Context : Higher Education


Typical Age Range : Turkish 18Ü


Difficulty Level : Medium


Duration : Year : 0 Month : 0 Day : 0 Hour : 0 Minutes : 0


Description :


Cost : No


Copyright and Other Restrictions : Yes


Description : This resource is licensed under the license(CC-BY-NC-ND) Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported


Kind :


Resource : Catalog : URI
Entry :


Description :


Entity : name :
e-mail :
organization :


Date : 2012-10-31


Description :


Purpose : Discipline


Source : English AGRICOLA


Entry : Agriculture


Description :


Keywords : Turkish organik ürün ticareti
Turkish organic products trading